Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bartın'daki patlamanın nedeni araştırılıyor

Bartın'da yaşanan faciadan siyasi istismar devşirmeye çalışan muhalefete yüklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bay Kemal ben kaza ve kadere iman etmiş bir insanım. Sen de o yoksa bilemem" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bartın'daki patlamanın nedeni araştırılıyor
19 Ekim 2022 - 19:15
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bartın'daki patlamanın nedeni araştırılıyor
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bartın'daki patlamanın nedeni araştırılıyor
Bartın'da yaşanan faciadan siyasi istismar devşirmeye çalışan muhalefete yüklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bay Kemal ben kaza ve kadere iman etmiş bir insanım. Sen de o yoksa bilemem" dedi.
 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bartın'daki patlamanın nedeni araştırılıyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Grup toplantısına katıldı.
 
Burada partililere hitap eden Erdoğan'ın gündeminde, Bartın'da meydana gelen ve 41 madencinin hayatını kaybettiği maden faciası vardı.
 
Erdoğan, konuya ilişkin son bilgileri paylaştı.
 
Cumhurbaşkanı olayın araştırıldığını, patlamanın nedeninin bu araştırma sonucunda tespit edileceğini söyledi.
 
Erdoğan, yaşanan faciadan sonra muhalefetten gelen tepkilere de dikkat çekerek siyasi istismar yapıldığını söyledi.
 
"Biz kaza ve kadere inanırız"
Siyasi istismar yapanları millete havale eden Cumhurbaşkanı, "Maden kazaları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşanabiliyor. Ülkemizde kayıt tutulmaya başlandığı 1930 yılından bu yana 2014 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.
 
1983'te Zonguldak'ta 103, 1992'de Zonguldak'ta 263 ölüm, 2014'te Manisa'da 301 ölüm yaşanan kazalar görüyoruz. Bizim inancımız, tek bir insanımızın burnunun beşer hatasından dolayı kanamamasını emreder. Can söz konusu olduğunda en ufak bir esnekliğimiz olamaz.
 
Hayatını kaybeden her bir madencimizin acısını yüreğimizde hissediyoruz. Onların geride bıraktığı yavrularının, sevdiklerinin yüzündeki hüzün adeta ömrümüzden ömür götürüyor.
 
Ama biz aynı zaman da inananlar için burası çok çok önemli, kadere inanan insanlarız. Kaza ve kadere inanırız.
 
"Tespit edilirse suçlunun yakasına yapışacağız"
Tespit edilirse suçlunun yakasına yapışacağız. Eksikler varsa gidereceğiz. Geride kalanlara sahip çıkacağız. Bu makamımızın gereği ve milletimiz ile gönül bağımızın tabi gereğidir. Bunları yaparken de mukadderata teslim olacağız.
 
Yeri geldiğinde bu ülkenin yüzde 99'u Müslüman diyor muyuz? Ama senin Müslümanlık ile alakan yoksa, İslam ile alakan yok ise biz bunu bıraktık. Dua ederken en çok istediğimiz hakkımızda hayırlısını istemek değil midir?
 
"Bay Kemal ben kaza ve kadere iman etmiş bir insanım"
Sonrası Rabbimize aittir. Sen inanmayabilirsin senin bileceğin iştir. Bay Kemal, ben kaza ve kadere iman etmiş bir insanım böyle yürüyorum. Bu bizim imanımızın gereğidir. Sen de o yoksa bilemem.
 
"İhmali olanın gözünün yaşına bakılmayacak"
Amasra'daki maden kazası yasaması ile, yürütmesi ile, yargısı ile hiçbir ihmalin cezasız kalmaması temin edilecektir. İhmali olanın gözünün yaşına bakılmayacak." diye konuştu.Rapor gelene kadar söylenen her şey spekülasyondan ibarettir"
Erdoğan'ın konuya ilişkin açıklamaları şu şekilde:
 
"Gaz izleme sistemleri 24 saat çalışmaktadır. Havadaki metan seviyesi yüzde 1 seviyesinde patlatmalar, yüzde 1,5'ta enerji kesilmekte, yüzde 2'de personel tahliye edilmektedir.
 
Amasra'da yaşanan olayda saat 18.05'te metan gazının yüzde 1,5'a çıkması sebebiyle elektrik kesilmiştir. Saat 18.09'dan sonrasına ilişkin kayıt mevcut değildir.
 
Ocağımızda tüm önlemler ve sistemlere rağmen nasıl patlama yaşandığını bilmiyoruz. Kurumlar ve uzmanlar çalışmalarını tamamlayınca öğreneceğiz.
 
Patlamayla ilgili kesin rapor çıkana kadar söylenen her şey spekülasyondan ibaret kalacaktır. Bu rapor önümüze gelene kadar yapabileceklerimize bakmaktır. Devletimiz tüm bakanları, personeliyle olaya müdahale etmiştir.Yaralıların durumu
Kazadan sonra 18 saat içinde arama-kurtarma faaliyetleri tamamlanmıştır. 110 çalışandan 41 kardeşimiz maalesef patlamada hayatını kaybetmiştir.
 
En ileri sağlıktaki teknoloji neyse Çam Sakura Hastanemizde mevcut, eksiklik söz konusu değil. Şu anda ilgilenen doktorlarımız, alanlarında kendilerini ispatlamış profesör arkadaşlarımız.
 
Yangınla ilgili tedavide tüm alanlarda kendilerini ispatlamış doktorlarımız hastalarımızla ilgileniyor.
 
"Kurumlarımız canla başla görevlerini yapmaktadır"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ve ekibi, destek ekipleriyle birlikte 250 personeli kaza mahalinde görevlendirmiştir. AFAD, emniyet, jandarma, sahil güvenlik teşkilatımız güvenliği temin etmiştir.
 
Kurumlarımız canla başla görevlerini yapmaktadır. Afet öncesi yapılan denetimleri de mercek altına aldık.
 
Denetimlerin en yoğun olduğu yerlerden birisi de Amasra'daki ocağımızdır. Son olarak ağustos ayında 7 gün süreyle denetlenmiştir. Tüm madenler gibi burası da yılda 4 defa denetlenmektedir.
 
Buna rağmen bir kaza meydana gelmişse önüyle arkasıyla sebeplerini araştırmak, bulmak ve gerekeni yapmak bizim vazifemizdir.
 
"Madencilerimizin aileleri devlete emanettir"
Maden kazalarında hayatını kaybedenlere verilecek maddi destekleri kolaylaştırmak için düzenleme devam ediyor. Toplamda 1,5 milyon lira ile 1,750 bin tutarındaki ödemeler başlamıştır. Madencilerimizin yakınlarından kamuda işe girme hakkı olanlar için süreç ilerlemektedir.
 
Bakanlığımız, şehit madenci çocuklarına burs verecek ve eğitim masraflarını karşılayacaktır. Hayatını kaybeden madencilerimizin aileleri devlete emanettir."

YORUMLAR

  • 0 Yorum