Koca: Koronavirüsün Türkiye'de olma ihtimali çok yüksek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan son dakika koronavirüs açıklaması. Koca, Türkiye'de virüsün olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Koca: Koronavirüsün Türkiye'de olma ihtimali çok yüksek
11 Mart 2020 - 03:26

Son dakika - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca koronavirüs hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye'de tespit edilmiş bir vakanın olmadığına dikkat çeken Fahrettin Koca, "Bu salgının Türkiye'de olma ihtimali çok yüksek. Bu anlamda tespit edilmiş koronavirüs olmadığını şu an tahlil yapılırken de karşımıza çıkabilir. 3 saat sonra, 1 gün sonra karşımıza çıkabilir. Bunu toplumu bir şeye alıştırmak için söylemediğimi bilin isterim. Yurt dışına giden çok insanımız var. Oradan enfeksiyon almadığını kim söyleyebilir. Bunun garantisi yok." dedi. Koca, Avrupa'ya yapılacak seyahatlere dikkat edilmesinin altını çizdi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs hakkında son dakika açıklamalarda bulundu. 

Türkiye'de virüsün hala görülmemesinin sebebi olarak önlemlerin erkenden alınmasını gösteren Fahrettin Koca, Avrupa ve diğer Batı ülkellerinin bu noktada geç kaldığını belirtti.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları;

Erken dönemde kapıları kapattık. İtalya büyük sorunlar yaşıyor. Almanya daha büyük sorunlar yaşayacak. Bu dönemde bizim salgını görmemiş olmamız oldukça önemli. Avrupa'da olan ilişkimiz yoğun bir ilişki kendi aralarında sınırlama yapılmadığı bir bölge.

İtalya, genel anlamda önlem almadı. Avrupa da İtalya ile ilişkilerini kesmedi. Avrupa'nın bu konuda tedbir almadığını söyledik. Avrupa tedbir almakta geç kaldı, hala geç kalıyor. İran'la sınırımızı kapatarak önlem aldık ama bunu Avrupa için yapabilmek daha zor. Bu hastalığın şu anda Türkiye'de de olma ihtimali çok yüksek, fakat henüz tespit edilmiş bir vaka yok. Yurt dışından sürekli giriş çıkışların olduğu bir ülkeyiz. Bu virüs ülkemizde de görülebilir, bizim için önemli olan bunun yayılmasını önleyebilmek. Bulaşıcılığı önleyip, sadece hastalara odaklanmamız gerekiyor.

Şu anda hastalık nedeniyle ölen kişi sayısı 4 bin 27, 114 ülke de bu virüsün görüldüğü tespit edildi. Sınırlarımızda katı önlemler aldık. Her bir vatandaşı sağlık kontrolünden geçirerek önemli bir uygulama yaptık. Bu salgın bir yerde ortaya çıktığında gerekli önlemleri almazsanız sorunla başa çıkamazsınız. Çin ve İran'dan hastalık nedeniyle bir sorun yaşamadık. 16 gün içinde tespit edilmiş bir vakaya rastlamadık. Ama Avrupa için durum böyle değil. Avrupa'yla bu ilişkileri kesme şansınız yok. Bu süreçte virüsün dışarıdan ülkemize gelmiş olduğunu ya da geleceğini öngörüyoruz. Vatandaşımızın mümkün mertebe yurt dışına çıkmaması gerekiyor. Yurt dışından gelen vatandaşlarımızın kendilerini 14 gün evde izole etmesini istiyoruz. 

Vatandaşımızın mümkün mertebe yurt dışına çıkmaması gerekiyor. Yurt dışından gelen vatandaşlarımızın kendilerini 14 gün evde izole etmesini istiyoruz. Artık risksiz bir ülke yok. Hastalık süreci çocuk ve gençlerde daha hafif geçiyor. 50 yaşa kadar hastalıktan ölüm oranı yüzde 0,2. Hastalık daha çok 50 yaş üzeri insanların ölümüne neden oluyor. Bu yüzden yaşlılarımızı bu süreçte korumamız gerekiyor. 1 aylık zaman dilimini daha dikkatli geçirmemiz gerekiyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum