Fitre (fıtır sadakası) ne zaman verilir ve kimlere vaciptir?

Yoksul bir vatandaşın ihtiyaçlarını gidermek için verilen Ramazan Bayramı'ndan önce verilmesi daha faziletli olan Fitre (fıtır sadakası) kimlere vaciptir?

Fitre (fıtır sadakası) ne zaman verilir ve kimlere vaciptir?
09 Mayıs 2020 - 04:09

İnsani bir hayır ve bir vazife olan fitre, (fıtır sadakası) Ramazan ayında yoksulların ihtiyaçlarını gidermeye, bayram gününün neşesinden onların da istifade etmelerine bir yardımdır. Peki, fitre (fıtır sadakası) ne zaman verilir ve kimlere vaciptir? İşte detaylar;

Ramazan Bayramı'na kavuşan ve Ramazan Bayramı'nın ilk günü, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında 80,18 gram altın veya bu değerde para veya mala sahip olan Müslüman fitre vermekle yükümlüdür. Bu malın -zekâtta olduğu gibi- ticaret malı olması gerekmediği gibi üzerinden bir "kameri" yıl geçmesi şartı da yoktur.

Kişi kendisinin ve ergenlik çağına ulaşmamış çocuklarının fitresini vermekle yükümlüdür. Buna karşılık kişinin anne babası, büyük çocukları, eşi, kardeşleri ve diğer yakınları için fitre ödeme zorunluluğu yoktur. Fakat vekâletleri olmadığı hâlde bu kişiler için fitre ödemesi yapsa geçerli olur.

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan Bayramı'nın birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bayramdan önce verilmesi daha faziletlidir. Bununla birlikte bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

Bir özürden dolayı Ramazan'da oruç tutmayanlar da nisap miktarı kadar mal veya paraya sahip iseler fitrelerini vermekle yükümlüdürler.

Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığının bu yıl Ramazan ayı için açıkladığı fitre bedeli ise 27 TL'dir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum