Parmak çıtlatmak kireçlenme yapar mı? Psikolojik parmak çıtlatmak zararlı mı?

Haber 7 - Kimi zaman alışkanlık kimi zaman ise can sıkıntısından parmak çıtlatma eylemini takıntı haline getiriyoruz. Peki, bu alışkanlık sanıldığı gibi zararlı mı? Sürekli parmak çıtlatma isteği kireçlenme yapar mı, el titremesine yol açar mı?

Parmak çıtlatmak kireçlenme yapar mı? Psikolojik parmak çıtlatmak zararlı mı?
18 Eylül 2023 - 04:51 - Güncelleme: 18 Eylül 2023 - 04:56

Çoğu insanı psikolojik olarak rahatlatan bir alışkanlık haline gelen parmak çıtlatma, kişilerin stresli olduğu veya sıkıldığı zamanlarda daha çok kendini gösterebiliyor.  Parmak çıtlatma stres ve kaygıyla başa çıkmanın alternatif bir yolu olabilir. Peki bu alışkanlık sürekli hale geldiğinde kireçlenme yapar mı ve eklemlere herhangi bir zararı var mı? Gelin, parmak çıtlatmakla ilgili tüm detayları inceleyelim!

Nioli yağı idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir mi? Nioli yağının faydaları nelerdir?

SÜREKLİ PARMAK ÇITLATMAK ZARARLI MI?

Ülke genelinde, parmak eklemlerini çıtlatmanın eklem etrafında bulunan kıkırdak yapıya zarar vereceği hakkında bir kanı biliniyor. Parmak çıtlatma esnasında bağlarda veya kıkırdak yapıda herhangi bir zorlanma olmaz ve ses oluşumu bu etkiyi artırmaz. Bu yüzden parmak çıtlatmanın eklem yapısı üzerine bilinen ciddi bir olumsuz etki bulunmamıştır.

 

Bu konuda yapılan bilimsel araştırmalara göre parmak çıtlatmak zararlı bir alışkanlık değil. Yaşlı nüfus üzerine yapılan bir diğer çalışmada ise parmak çıtlatma alışkanlığı bulunan ve bulunmayanların parmak eklem yapısı incelendiğinde, kıkırdak aşınması (kireçlenme) açısından herhangi bir fark gözlemlenmediği ortaya konmuştur.

PARMAK ÇITLATMAK KİREÇLENME YAPAR MI?

Eklem yüzeylerinin birbirinden hızla uzaklaşması sonucu eklem üzerindeki basınçla beraber patlayan küçük gaz kabarcıkları parmak çıtlatmayı ortaya çıkarır. Parmak çıtlatmak bir tik halini aldığında bağlardaki gevşeme nedeniyle elin tutma gücünde azalma meydana gelebilir.

Yapılan araştırmalara göre parmak çıtlatan insanların eklemlerinde şişme ya da iltihaplanma gibi sorunların parmak çıtlatmayanlara göre daha fazla görülmediği ortaya kondu. Ek olarak parmak çıtlatanların eklemlerinde kireçlenme oluşacağı ne kadar yaygın kanı olsa da bunu kanıtlar nitelikte ortaya konmuş bilimsel çalışma mevcut değildir.

Artrit (kireçlenme) hastalığı olanların eklemlerindeki mevcut kıkırdak hasarlı olduğu için arada bir parmaklar kendiliğinden çıtlar. Fakat bu hasarın nedeni değil, sonucudur. Artritin nedenleri arasında yaşlılık, genetik faktör, elin incinmesi, ömür boyu elle ağır iş yapılması gibi etkenler sıralanıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum