NATO'dan, Türkiye'nin Libya'da elini güçlendirecek hamle "Serrac hükümetine desteğe hazırız"

NATO’dan Türkiye’nin Libya’daki hamlesini güçlendirecek bir açıklama geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Serrac hükümetine destek vermeye hazır olduklarını açıkladı..

NATO'dan, Türkiye'nin Libya'da elini güçlendirecek hamle "Serrac hükümetine desteğe hazırız"
14 Mayıs 2020 - 17:14

NATO, Türkiye’nin Libya’da destekleyerek asker ve SİHA gönderdiği meşru Serrac hükümetini desteklemeye hazır olduğunu ifade etti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg  “Libya’da tüm tarafların saygı duyması gereken bir silah ambargosu var. Bu, BM tarafından tanınan Fayiz es-Serrac hükümeti ile Hafter tarafından idare edilen güçleri aynı kefeye koymaz. NATO, Trablus hükümetine destek vermeye hazır” açıklamasını yaptı..

 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Libya’da tüm tarafların saygı duyması gereken bir silah ambargosu olduğunu belirterek, “Bu, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Serrac hükümeti ile Hafter tarafından idare edilen güçleri aynı kefeye koymaz. Bu nedenle NATO, Trablus hükümetine destek vermeye hazır.” dedi.

İTALYAN GAZETESİNE KONUŞTU

 

 

Stoltenberg, İtalya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden La Repubblica gazetesine verdiği demeçte, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından Akdeniz özelinde bölgesel gelişmelere değindi.

Türkiye’nin NATO üyesi olmasına rağmen Akdeniz’de, Suriye ve Libya’da kendi gündemini uyguladığına yönelik soruya Stoltenberg, “NATO’da 30 ortağız ve pek çok konuda farklı pozisyonlarımız olabilir ama Ankara önemli bir müttefiktir. Libya ve Suriye’de BM’nin barış anlaşmasına varma çabalarını destekliyoruz. Libya’da tüm tarafların uyması gereken bir silah ambargosu var. Bu, BM tarafından tanınan Fayiz es-Serrac hükümeti ile Hafter tarafından idare edilen güçleri aynı kefeye koymak anlamına gelmez. Bu nedenle NATO, Trablus hükümetine destek vermeye hazır.” cevabını verdi.

TÜRKİYE NEDEN DESTEKLEDİ? SERRAC MEŞRU MU?

Türkiye, Libya’da meşru Serrac hükümeti ile Akdeniz’de kıta sahanlığı anlaşması imzalamıştı. Birleşmiş Milletler’in de tanıdığı meşru Serrac hükümeti, darberi ve asi Hafter güçlerinin saldırıları nedeniyle zor duruma düşmüştü.. Serrac’ın imdadına Tükiye yetişmiş, Serrac’a askeri destek sağlamıştı.

Darbeci Hafter

Serrac hükümeti,  Türk SİHA’larının, Hafter’e adeta nefes aldırmaması nedeniyle rahatladı.. .

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum