Bilim Kurulu üyesi, Canan Karatay'ın 'koronavirüse karşı kelle paça için' önerisini çürüttü

Koronavirüs salgını ve alınacak önlemlerle ilgili açıklamalarda bulunan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Firdevs Aktaş, isim vermeden 'Kelle paça çorbası ve sarımsak gibi gıdalar tüketin' önerisinde bulunan Canan Karatay'a da yanıt verdi.

Bilim Kurulu üyesi, Canan Karatay'ın 'koronavirüse karşı kelle paça için' önerisini çürüttü
14 Mart 2020 - 12:22

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Firdevs Aktaş, yeni tip koronavirüs ve alınması gereken tedbirlere ilişkin merak edilenleri anlattı. Virüsten korunmak için Canan Karatay'ın önerdiği kelle paça çorbasının bağışıklık sistemini güçlendirmeyeceğini vurguladı. 

''EL HİJYENİNE DİKKAT ETMEK GEREKİR''

Korunmada el hijyeninin önemine dikkat çeken Aktaş, "Ellerimiz kirli olabilir, virüs bulunabilir. Bu virüslerle çevreyi kirletebiliriz ya da başka biri bu yüzeylerden elleyerek gözüne, burnuna ve ağzına değiştirerek bu virüsü bu yolla da alabilir. Bulaşmayı ikiye ayırabiliriz; birincisi hastanın öksürük aksırık ile saçtığı damlacıklar diğeri de yüzeyler ile temas sonucu olabilir. Solunum yolu önlemleri ve diğeri de temas yolu önlemleriyle virüsten korunulabilir. Eğer ellerimiz temizse çevremiz de temizdir. El hijyenine dikkat etmek gerekir." dedi. Aktaş, bu süreçte el temasından, tokalaşmadan ve öpüşmekten kaçınmak gerektiğine işaret etti.

HASTA OLMAYAN KİŞİLERİN MASKE TAKMASI MANTIKSIZDIR

Koronavirüs tedbirleri çerçevesinde alınan tedbirler çerçevesinde kullanılan maskelere ilişkin değerlendirmede bulunan Aktaş, "Maskeyi hastalar takar, virüsü solunum salgılarıyla saçmamak için. Bana hastalık gelmesin diye maske takmak mantıklı değildir." dedi.

''KOLONYA STOKLAMAYA GEREK YOK''

Kolonyanın içindeki alkol ile iyi bir dezenfektan olduğunu belirten Aktaş, "Su ve sabunla el yıkama yeterlidir ama ulaşamadığınızda elimizde görünür bir kirlilik varsa yararlı olabilir. Kolonya stoklamaya gerek yok. Sabun ve su ile el yıkama yeterlidir." şeklinde konuştu.

KELLE PAÇA VE SARIMSAK BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR Mİ? 

Halk arasında "bağışıklığı yükseltmek için kelle paça çorbası ve sarımsak gibi gıdaların tüketilmesi gerek" iddialarına açıklık getiren Aktaş, "Bağışıklık sistemi bu tür katkılarla yükselecek bir sistem değil. İnsanın vicdanını rahatlatabilir bunlar. Bulaşıcı hastalıkların bir faktörü vardır mikroorganizmalar. Onları vücudunuza sokmazsanız hastalıklardan kurtulursunuz. Sağlıklı bir kişiyseniz bunu atlatmanız elbette mümkün olur. Ama bazı altta yatan hastalıklar nedeniyle önleyemeyeceğiniz durumlar vardır. Kalp hastasısınızdır, kalp damar hastalıkları, diyabet hastalığı olabilir. Bunlar bağışıklık sistemini zayıflatan şeyler. Bu durumda korunma daha çok öne geçiyor. Bu tür hastaların özellikle dikkat etmesi gerekiyor. Bir de yaşlı grubu var. Yaşlı grubun ciddi hastalıklar için aday olduğunu düşünerek bunların dikkatli olması, hasta olmamaya dikkat etmesi lazım." ifadelerini kullandı.

''HASTA SAYISI ARTTIKTAN SONRA ALINAN TEDBİRLER İŞE YARAMIYOR''

Türkiye'de iki buçuk ay vaka görülmemesinin önemli olduğunu vurgulayan Aktaş, "Bir olayı geriletmek şimdiye kadar yapılan çalışmalar vaka görülmesin diyeydi ama bütün bu tedbirlere rağmen bekleniyordu. Vaka görüldükten sonra da sayı artmasın, hastalık görünmesin diye çaba göstereceğiz. Hasta sayısı arttıktan sonra alınan tedbirler, çok işe yaramıyor. Yanlış okunmasın bu tedbirler, çok hasta var o yüzden alınıyor değil hastalığın yayılmaması için alınması gereken tedbirler" açıklamasında bulundu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum