İşte şehit verdiğimiz Taftanaz Üssü'nün kritik önemi

Suriye'de kritik öneme sahip olan ve iki gün önce kurduğumuz Taftanaz Üssü'nden acı haber geldi. İşte şehitlerimizin olduğu Taftanaz Üssü ile ilgili merak edilenler...

İşte şehit verdiğimiz Taftanaz Üssü'nün kritik önemi
10 Şubat 2020 - 18:16

Esat rejiimi güçleri tarafından Türkiye'nin iki gün önce Suriye'de oluşturduğu Taftanaz Üssü'ne yoğun bir saldırı gerçekleştirildi. MSB saldırı sonucu 5 askerimizin şehit olduğu, 5 askerimizin ise yaralandığı bilgisini geçti. Ajansların son dakika bilgisi sonrası 2012’den bu yana muhaliflerin elinde bulunan stratejik önemde sahip Taftanaz Hava Üssü merak ediliyor... Peki Taftanaz Üssü nerede? İşte 5 şehit verdiğimiz Taftanaz Üssü hakkında merak edilenler...

 

Suriye'de Esad rejimine bağlı güçler, İdlib'de Taftanaz Üssü'ne yeni kurulan Türk gözlem noktasına topçu saldırısı düzenledi. Saldırıda 5 askerimiz şehit oldu, 5 askerimiz ise yaralandı. Türkiye derhal harekete geçti.

Esaj rejimi, Astana ve Soçi mutabakatını hiçe sayarak, İdlib'in Serakib ilçesine saldırı düzenleyerek ilçeyi kuşattı. Rejim güçleri, Rusya’nın da hava desteğiyle ilçeyi ele geçirmişti. İdlib'te tam kontrolü sağlamak isteyen rejim, saldırılarını bu bölgede artırdı. Muhalifler, İdlib’in Serakib ilçesine bağlı Nayrab ve Dadih köyleri ve doğusundaki Kerratin köyü ile tepesini rejim güçlerinden geri aldı. 

 

MSB acı haberi duyurdu! İdlib'de askerlerimiz şehit oldu.     TAFTANAZ ÜSSÜ YENİ KURULDU

Bölgedeki çatışmaların ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bölgeye yeni takviye güçler sevk etti. TSK konvoyu, Benniş, Maarrat Masrin ve Taftanaz beldeleri arasındaki noktalara konuşlandı. TSK, İdlib güneyinde bir tane, Serakib kuzeyinde bulunan Taftanaz’da da bir tane yeni üs kurduğu bildirilmişti. 

ESAD REJİMİ ATEŞKES KARARLARINA UYMUYOR

Ateşkes kararlarına uymayan Esad rejimi, 2019 ağustos ayından bu yana İdlib’in güneyinden başlattığı operasyonda birçok noktayı ele geçirdi. TSK’nın Morek’teki 9 no’lu üssü, Surman’daki 8 no’lu üssü, Tel Tukan’daki 7 no’lu üssü, 5 no’lu Rasihidin üssü çevresi ile Maar Hitat’taki mevzi bölgesi Esad güçlerinin kuşatması altına girdi. TAFTANAZ ÜSSÜ NEREDE?

5 askerimizi şehir verdiğimiz Taftanaz Üssü, İdlib'in 17 kilometre kuzeydoğusunda bulunan İdlib Valiliği'nin idari bir parçası olan Suriye'nin kuzeybatısındaki bir kasabadır. Yakındaki yerler arasında güneybatıdaki Ta'um ve Binnish, batıdaki Maarrat Misrin, kuzeybatısındaki Zardana, kuzeydoğuda Maarrat al Ikhwan ve doğuda Bawabiyah yer alıyor. TAFTANAZ HAVA ÜSSÜ KRİTİK ÖNEME SAHİP

Suriye’de 2011’de başlayan iç savaşta muhalifler tarafından ele geçirilen ilk hava üssü olan Taftanaz Hava Üssü Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) eline geçti. İdlib kırsalında stratejik bir noktada bulunan bu hava üssünün, TSK’nın Astana Mutabakatı kapsamında İdlib’e yaptığı intikal sürecinde TSK denetimine verileceği konuşulsa da bu hiçbir zaman gerçekleşmedi. 2012’de muhalif güçlerin ortak operasyonuyla ele geçirilen hava üssü o günden bu yana ÖSO gruplarının hakimiyetindeydi.  

 

Taftanaz Hava Üssü Türkiye sınırına 30, İdlib’e 12, Halep’e ise 35 km uzaklıkta. Burası Hama, Humus ve Şam’a ulaşan M4 karayolunun güvenliği açısından önemli bir noktada bulunuyor.  

 

Türkiye geçtiğimiz yıl HTŞ’yi terör örgütü ilan etti. Suriye’de birçok muhalif, hava üssünün HTŞ’nin eline geçmesinin, Rusya ve Şam yönetiminin İdlib saldırısı için bir argüman olarak kullanılacağını düşünüyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum