Çavuşoğlu dan Bu işin sonu iyiye gitmiyor Tepkisi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'de 3 Müslüman gencin öldürülmesine ilişkin, şiddete dönüşen eylemlere karşı önlem alınmadığı takdirde bu işin sonunun iyiye gitmediğini söyledi.

Çavuşoğlu dan Bu işin sonu iyiye gitmiyor Tepkisi
15 Şubat 2015 - 01:20 - Güncelleme: 16 Şubat 2015 - 01:19

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinin Chapel Hill kasabasında üç Müslüman gencin öldürülmesinin aslında Batı'da artan ırkçılık, İslam ve yabancı karşıtlığının bir yansıması olduğunu belirterek, "Bunlara karşı tedbir almazsak, mücadelemizi etkili bir şekilde yapmazsak maalesef halklarımızı, yani Avrupa ve Batı'daki halkları, bizleri bekleyen çok daha büyük sıkıntılar var. Bu işin sonu iyiye doğru gitmiyor. Birinci Dünya Savaşı, İkinci Dünya Savaşı öncesindeki gelişmeleri hatırlatıyor bize. Bu savaşlar bir daha olmasın diye bu kadar örgüt kurduk, bu kadar çaba sarf ettik ve bunlar şimdi boşa gidiyor maalesef" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye-Orta Amerika Entegrasyon Sistemi (SICA) Dışişleri Bakanları Forumu ve ikili ziyaret kapsamında geldiği Guatemala'daki temasları sırasında soruları yanıtladı.

ABD'de Kuzey Carolina eyaletinin Chapel Hill kasabasında üç Müslüman gencin öldürülmesi ve saldırı sonrasında Amerikan yönetimi ve medyasının yaklaşımına yönelik bir soru üzerine Çavuşoğlu, "Bu cinayet, bu terör saldırısı aslında Batı'da, özellikle Avrupa'da ve Batı'da artan İslam karşıtlığının bir yansıması. Sadece İslam karşıtlığı değil tabii. Artan ırkçılık, göçmen karşıtlığı, yabancı düşmanlığı, hoşgörüsüzlük, farklı inançlara, farklı düşüncelere karşı hoşgörüsüzlük maalesef şiddete dönüşmeye başladı" diye konuştu.

"Biz bugün Avrupa'yı ve Batı'yı ve dünyayı tehdit eden iki unsurdan bahsediyoruz. Bunlardan bir tanesi terör, bir tanesi de artan ırkçılık ve şiddet. İkisi birbirinden besleniyor, ikisi de birbirinden tehlikeli" diyen Çavuşoğlu, bunlarla mücadelenin birlikte yürütülmesi ve bunu yaparken de samimi olunması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Terör saldırısı kimden gelirse gelsin aynı tepkiyi göstermemiz gerekiyor. Terörün kurbanları kim olursa olsun, Müslüman olmuş, Hıristiyan olmuş, Musevi olmuş fark etmez. Hepsi candır, hepsi insandır ve hepsine karşı aynı tepkiyi göstermemiz lazım ve bunlarla mücadelede de samimi olmamız lazım. Teröristlerin arasında Hristiyandı, Müslümandı ya da laikti, İslamistti, onların tabiriyle söylüyorum, ayrım yapmak doğru değildir. Terörün hedefi olan, saldırıların hedefi olan insanlar konusunda da Müslümandı ya da Müslüman değildi ayrımı yapmak da söz konusu değildir."

"Bu kadar çaba şimdi boşa gidiyor"

Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Zaten bugün her ikisiyle de mücadelede başarısızlığın sebebi maalesef budur. Bunlara karşı tedbir almazsak, mücadelemizi etkili bir şekilde yapmazsak maalesef halklarımızı, yani Avrupa ve Batı'daki halkları, bizleri bekleyen çok daha büyük sıkıntılar var. Bu işin sonu iyiye doğru gitmiyor. Birinci Dünya Savaşı, İkinci Dünya Savaşı öncesindeki gelişmeleri hatırlatıyor bize. Bu savaşlar bir daha olmasın diye bu kadar örgüt kurduk, bu kadar çaba sarf ettik ve bunlar şimdi boşa gidiyor maalesef. Bugün karşılaştığımız bu sorunlarla maalesef etkili bir şekilde mücadele edemiyoruz. Yani bugün yaşanan, Amerika'daki yaşanan üç kardeşimizin öldürülmesi ve diğer ülkelerde yaşanan sıkıntıların ve terör saldırılarının altında maalesef bu gerçek var."

Çavuşoğlu, Türkiye olarak bu mesajları her uluslararası platformda sürekli dile getirdiklerini, en son Londra'daki terörle ilgili toplantıda da buna vurgu yaptıklarını kaydetti. Bakan Çavuşoğlu, "Bu konularla birlikte mücadele etmemiz gerektiğinin altını her seferinde çiziyoruz. İkili görüşmelerde de değişik platformlardaki toplantılarda da biz bu düşüncelerimizi çözüm önerileriyle beraber açık bir şekilde belirtiyoruz" ifadesini kullandı.

"Tüm kıtalarda var olmak istiyoruz"

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Orta ve Latin Amerika açılımının önemine dair bir soruyu yanıtlarken de Türkiye'nin küresel bir aktör olduğunu, çok yönlü proaktif bir dış politika izlediğini ve tüm kıtalarda var olmak istediğini belirtti.

"Ekonomisiyle, ticaretiyle, ürünleriyle ve diplomatik misyonlarıyla, yani büyükelçilikleri ve ticaret müşavirlikleri, aynı şekilde TİKA'nın ofisleriyle her yerde var olan bir Türkiye" diyen Çavuşoğlu, geçen kasım ayında önce Türkiye-Afrika zirvesinin ikincisini yaptıklarını, yaklaşık üç hafta önce de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali de dahil olmak üzere bazı Afrika ülkelerine gittiğini hatırlattı.

Çavuşoğlu, şimdi de Latin Amerika ülkelerini ziyaret ettiklerine değinerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Önümüzdeki süreçte Sayın Cumhurbaşkanımızın diğer Latin Amerika ülkelerine de ziyaretleri olacak, Afrika'ya da keza öyle. Bu bölgedeki büyükelçiliklerimizin sayısını son yıllarda iki katına çıkardık ve Guatemala'da da büyükelçilik açma kararı aldık. Yakında (büyükelçilik sayısını) 13'e çıkaracağız ve bu sayı giderek artacak.

Biz ikili ilişkilerimizi her düzeyde geliştiriyoruz. Ticaretimiz artıyor. Bu bölgedeki ticaretimiz son zamanlarda 2,7 milyardan 8,1 milyar dolara çıktı ve bölgedeki insani yardımlarımızın miktarı da arttı. Özellikle küçük ülkeler, Karayip ülkelerine yaptığımız yardımlar ve Orta Amerika ve Latin Amerika ülkelerine yaptığımız insani yardımlar ve kalkınma desteklerinin miktarı da her geçen gün artıyor."

Çavuşoğlu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) Meksika'da ve Kolombiya'da ofis açtığını, sadece ikili düzeyde değil, bu bölgedeki uluslararası örgütler ve bölgesel örgütlerle de çok iyi düzeyde ilişkilerinin bulunduğunu, bölgedeki birçok bölgesel örgüte gözlemci üye olduklarını kaydetti. En son dün Orta Amerika Entegrasyon Sistemi (SICA) örgütüne gözlemci statüsüyle katıldıklarını ve bir ortaklık belgesine imza attıklarını ifade eden Çavuşoğlu, SICA ile işbirliklerinin gelecek yıllarda devam edeceğini, bir sonraki SICA-Türkiye dışişleri bakanları toplantısını Türkiye'de yapacaklarını söyledi.

Çavuşoğlu, aynı şekilde Latin Amerika ve Karayip bölgesindeki ülkeleri içeren Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu (CELAC) ile de gelecekte işbirliklerinin artacağını, 2016 yılında CELAC dışişleri bakanlarıyla İslam İşbirliği Teşkilatı dışişleri bakanlarını İstanbul'da bir araya getireceklerini belirtti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Dolayısıyla hem ikili düzeyde hem de bölgesel örgütler düzeyinde her alanda ilişkilerimizi güçlendiriyoruz. Dünyada aktif olmak istiyorsak, dünyanın her kıtasında hem örgütler düzeyinde hem de ülkeler düzeyinde bu tür çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. Ama çok şükür son 10 yılda zaten büyük bir başarı elde ettik ve bunu bu çabalarımızı da artırarak devam ettireceğiz" diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum