Doç.Dr.Necmettin ÇALIŞKAN

Doç.Dr.Necmettin ÇALIŞKAN


Algı: zamlar ve ekonomi

15 Ocak 2019 - 18:28

“Enflasyon Aralık’ta aylık eksi yüzde 0.40 olurken yıllık bazda ise yüzde 20.30 olarak gerçekleşti. Enflasyon rakamlarının belli olmasıyla birlikte memur zamlarına yapılan maaş oranı 10.69 olarak belirlendi. Yılların emekçileri ise asgari ücretlinin altında maaş almalarına rağmen 10.2 yeni zam oranlarıyla maaş alacaklar.” Basına yansıyan haber bu.

Birkaç aydır beklenen maaş zam oranları yılbaşıyla birlikte açıklandı. Hükümet -nasıl yaptı etti bilinmez- maaş zamlarına etki edecek Aralık enflasyonunu eksi değerlerde hesaplattı. “Şapkadan tavşan çıkarmak nedir?” diye soranlara herhalde en iyi örnek gösterilebilir. Artı çıksaydı TÜİK Başkanı görevden alınırdı muhtemelen, önceki alındı çünkü.

Sonuçta paramız %35-40’lar civarında değer kaybederken ve bütün temel ihtiyaç maddelerinde birkaç kat artış yaşanmışken çalışanların ve emeklilerin alım gücü daha aşağı çekilmiş oldu. Deyim yerindeyse sadece tokat yemedi bir de duvardan yedi.

En son söyleyeceğimizi başta söyleyelim ekonomimiz “kırmızı alarm” değil “mor ötesi alarm” vermeye başladı.

2019 yılı ciddi sorunlara gebe. Önümüzdeki seçim bazı zamları engelliyor anlaşılan. Zira hükümetin zam yapmadan ekonomiyi sürdürmesi mümkün görünmüyor. Artık mızrak çuvala sığmıyor. Son zamanlarda uzmanlar da ciddi yükselişlerin olacağını ifade etmeye başladılar. Bu yüzden TUSİAD Başkanı da yaptığı son açıklamada seçim vaatlerinin de ekonomiye olumsuz yansıyacağı mealinde sözler sarf etti.

Gelelim sadede, memur ve emekli zamları açıklanınca ne görelim, millet zam oranları ile enflasyon arasındaki uçurumu değil poşet meselesini konuşuyor. Markete eşekle giren mi dersiniz, poşetten memnun olmayıp geri iade eden mi dersiniz, gündemde market poşetlerinden alınan 25 kuruşluk ücret var. Bu da herkesten alınan dolaylı yeni bir vergiye dönüşecek gibi.

Evet, hedefe ulaşıldı. Kimse çalışanlara verilen kuş kadar zam oranını konuşmuyor. Satılan fabrikaları konuşmadığı gibi.

Yine bir pembe indirim haberi. “MTV artış oranları kesinleşti! Motorlu taşıtlar vergisi yeniden değerleme oranı belli oldu. Vergi tutarlarında 2019 için açıklanan yeniden değerleme oranı yüzde 23.73 olarak belirlenmişti. MTV fiyatları 2019 için ise indirim uygulandı. Güncel MTV zam oranı yüzde 15.9 olarak belirlendi.”

            Haber siteleri bunu büyük bir maharetle indirim var diye servis ediyor. Zammın kendisinde indirim var, zamda değil.

Ama bu ilk değil, algı operasyonu her zaman var. Örneğin Ocak ayında verilecek zam Eylül ayından itibaren her ay tekrarlanıyor; “Çalışanlara müjde”. Bu haberler öyle bir pompalanıyor ki sanki memur her ay zam alıyor sanırsınız. Zam Ocak ayında yapılacak. Ama zam gelene kadar vatandaş memurun 5 kere zam aldığını sanıyor.

Bitmedi.

Her seçim döneminin klasiği, “Çok başarılıyız, daha iyisi yok. Biz gidersek memleket batar” algısı yine yaşanacak gibi görünüyor. “Uçağımız havada, yerli otomobil yolda!”

Peki, borcumuz ne kadar? Cari açık ne durumda? Ödediğimiz faiz ne kadar?

 Tahvil ihracı ne demek? Hazine adına borçlanma yetkisi verilen yabancı bankalar kim/ler?

Reel sektör ne halde? Üretimde ne durumdayız?

Sayıştay rakamları neden Meclis’e gelmiyor? Sayıştay raporlarındaki hususlar/yolsuzluklar nasıl engellenecek?

Bu başlıklarla ilgili bir açıklama okuyor musunuz?

Kimin umurunda. Evet, memura büyük zammm, vergide büyük indirimmm.

Yoksa paralı poşeti özellikle mi gündemde tutuyorlar dersiniz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum