Doç.Dr.Necmettin ÇALIŞKAN

Doç.Dr.Necmettin ÇALIŞKAN


Şüyuu vukuundan beter

05 Aralık 2019 - 03:36

Çocukken dilimize pelesenk olmuş bir sözün sevimli bir tekerlemesi “ne şundadır ne bunda” şeklindedir. Her iki yanlış tercih için kullanılan bir ifade bugünlerdeki sıcak tartışmanın durumunu anlatması açısından, “Komşu komşu huu” tekerlemesi kadar anlatıcıdır.

Son günlerde CHP ve AK Parti arasında cereyan eden karşılıklı atışmanın konusu; Külliye, Saray ya da anıldığı kudretli isimle o mekânı ziyaret eden gizemli CHP’linin kim olduğu? Gerçekten böyle bir görüşmenin gerçekleşip gerçekleşmediği tartışması…

Bir orta oyunu havasında geçen tartışmaya Sayın Cumhurbaşkanı önce dâhil olmamış gibi davrandı. Ancak daha sonra da partisinin grup toplantısında “komşu komşu hu hu!” tekerlemesi ile CHP’yi açıkçası iyice alaya aldı. Alaya almanın yakışıp yakışmadığını bir yana bırakırsak; CHP bunu hak etti.

Neden?

Bir TV programında CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu bir soruya karşılık aynen şöyle söyledi: “Evet ben şaşırmadım. Adamların bizi dağıtmak üzere kurulmuş ekipleri var. Devletin üst kademelerinde bununla görevli kişiler var. Kim bunlar? İsim veremem. Erdoğan, CHP’yi dağıtmak istiyor…”

Daha faciası; sunucu soruyor, “Bu gazete haberi doğru mu?” diye.

Kılıçdaroğlu: “Evet biri gitti, haber doğru” diye cevaplıyor.

Peki, kim bu milletvekili? Cevap: “ İsim veremem.”

Ve perde açılır…

Cumhurbaşkanı: “Bunca yıl Başbakanlık yaptım, Cumhurbaşkanlığı yaptım şöyle dişime göre bir ana muhalefet bulamadım.”

CHP’nin oy olarak onda biri büyüklüğündeki Saadet Partisi, muhalefet partisi olma noktasında CHP’den on kat daha fazla etki oluşturuyor.

Böyle bir görüşmenin olup olmadığı ayrı bir konu. Ama şayet ülkeyi ayağa kaldıracak bir iddiayla ortaya çıkıyorsanız belgeli destekli olacaksınız.

Ortada isim, kanıt belge hiçbir şey yok! Kuru bir iddia.

Tabi burada fatura doğal olarak haberi yapan gazeteciye kesildi. O da, “Yanılmışım özür dilerim!” diyerek işin içinden sıyrılmaya çalıştı. Eskiden böyle durumlarda “mesleki etik” falan gibi şeyler konuşulurdu. Şimdi etik, sadece kime karşı söylendiği ve kimi hedef aldığıyla ilgilidir.

Evet, tarafsız olması gereken saygıdeğer makamdan böyle bir icraatın beklenmesi ve olağanmış gibi karşılanması ülke adına üzücü ve vahim bir durum.

Ancak daha beteri şu; muhatap taraf olan ana muhalefetin, hükümetin partisini dağıtmak için her yolu denediğinden dem vurarak mağdur mazlum edebiyatı yapıyor olmasıdır.

Ana muhalefetin geldiği durumda parti içi muhalefeti bir bakıma dizayn etme veya yok etme çabası açıkçası duvara tosladı. Gazete haberinden politika üretilince olacağı buydu.

 

Mütemadiyen Cumhuriyet’le yaşıt olduğu vurgusunu yapan bir siyasi geleneğin bu tarz oyunlara düşmesi pek de sağlam bir zemine oturmadığını gösterir.

Belki de böyle bir durumda Sayın Kılıçdaroğlu, “Böyle bir şeye ihtimal vermiyorum” diyerek söze başlayıp sonrasında ihtimaller üzerinden değerlendirme yapabilirdi. Konu uzadıkça uzadı sonunda beklenmedik bir yere geldi.

Belki de hedeflenen buydu.

Yani ne şundadır!

Gelelim hükümete.

Eline geçen her polemik unsuru haberi allayıp pullayıp bir siyasi manevra haline getirip başarısızlıklarını perdeleme gayretine girmeleri de ülkenin bulunduğu acı tabloya tuz biber oluyor. Çözüm yerine kaos ve siyasi çıkmazlardan beslenip tek alternatif olduklarını her durumda hissettirme ve kamuoyunu uyutma çabaları artık bir uzmanlık olmuş gibi görünüyor.

Yani ne şundadır ne bundadır!

Eski Türkiye’de(!) zıt kutuplardaki iki siyasi figürün görüşmesi gayet normal kabul edilirken şimdi olay oluyor ve komplo teorileri alıp başını gidiyor.

Son olarak bu görüşme gerçekten yapılmış mıdır derseniz, eskilerin, “Şüyuu vukuundan beter” diye bir sözü vardır. Evet, şüyuu vukuundan beter olmuştur. Dedikodusu bile fazlasıyla yetti ve arttı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum